Sunday, August 21, 2011

sepuluh malam terakhir....Ramadhan ...semakin berlalu....cepatnya.....

Assalamualaikum...malam ni malam ke-22 ramadhan...cepat benar bulan rahmat dan berkat ini berlalu.....10 malam terakhir ni nabi beriktiqaf di masjid...aku berblog di depan pc...aku harap penulisan aku memberi manfaat kepada aku dan saudara-saudaraku yang sudi membaca.....ramadhan kali ni ...aku betul2 rasa syahdu...sempat ke aku jumpa ramadhan lagi....insyaAllah jika diizinNya.
      Kebelakangan ni ...ada satu isu yang berjaya buat aku termenung panjang dan menyentuh hatiku yang paling dalam...ZINA....ape tu.....aku ni jahil  betul...masyaAllah....aku tak pasti...cuma yang aku tahu pasal batas2 aurat dan batas2 bukan muhrim.....rupanya zina tu luas definasinya..aku kena baca lagi dan ....
"jangan engkau menghampiri zina.(zina)itu suatu perbuatan yang keji dan jalan yang buruk "(17:32)
emmmm hampir pun tak boleh....dan yang menyentuh hati nuraniku bila aku baca kat blog2 yang kupas isu ni...zina bukan pegang2 je....it's tooo much rupanya...kalau ingat boyfriend pun dah kira zina...kalau berangan pi holiday ngan boybpren ke....YA ALLAH...zina hati rupanya...astarfirullah.........lemahnya iman aku ....banyaknya salahku....kenapa aku tak tahu semua ni.........zina mata...urhhhhhhh.....nauzubilah.....banyaknya dosaku.......


       Rupanya zina ni memang penyakit akhir zaman sehinggakan zina yang dulunya sembunyi2 dilakukan boleh dilakukan secara terang2....kerana ia menjadi satu kewajaran...means kita yang hidup akhir zaman ni dah tak malu or dah hilang rasa malu ek....patut la manusia-manusia dimana-mana sekarang bercakap menjurus kepada double meaning yang erhhhhh...kotor...sometime i need some explanation to understand ...rupanya ini adalah ciri-ciri umat akhir zaman...mencabarnya umat akhir zaman ni....Ya Allah beri kami petunjukMU dan kuatkan kami untuk sentiasa berada dijalan yang benar....


     Lemahnya semangatku  bila aku semakin banyak baca mengenai topik ini......takpe sekurang-kurangnya sekarang aku tahu ape itu zina dan perbuatan zina ini hukumnya dosa besar....ada beberapa cara yang aku dapat hasil pembacaan dan pelayaran ku di blog...(thanks to the blogger yang sudi tulis dan kongsi ilmu "mati" ini)
1.dekatkan diri dengan org2 soleh dan solehan -yg ingat Allah
2.Banyakan beristifar dan bersalawat.
3.Betulkan solat dan kusyuk dalam solat ~ susah ni..tapi insyaAllah boleh..
4.uruskan pandangan mata 
5.Jangan menarik minat kaum berlainan jenis untuk mula bercakap mengenai sesuatu yang sulit ~ ya Allah...malu sikit
6.Ikhlaskan hati dengan ingat Allah dan nikmatnya...~ ni sesuai untuk hati yang selalu ingatkan "si dia"
7.Bernikah lah kamu jika kamu sudah layak ~ cara yang selamat untuk mendenderamkan hati,tapi pernikahan bukan berobjektifkan SEKS...tapi kerana Allah dan demi menjaga agama Allah....


    Aku harap post ku ni akan beri kekuatan kepada diriku untuk terus mempertahankan maruah diri dan agama ku ini...sesungguhnya kita hambanya yang lemah dan terlalu banyak kesilapan yang kita pernah terlanjur lakukan...tapi Allah itu maha pengampun.....marilah kita bertaubat dengan sesungguhnya..semoga taubat-taubat kita diterimanya. semperna bulan mulia ni......dan diberi taufik dan hidayah supaya kita terus berada dijalan yang benar..amin...insyaAllah...

   Selamat beramal...semoga kita dilahirkan sempurna dan kita kembali nanti juga dengan sempurna...insyaAllah..jumpa lagi...w'salam.




      

1 comment:

fiq. said...

huh,,zina itu infinity T.T



I changed my font at thecutestblogontheblock.com