Sunday, December 26, 2010

Darling..thanks for the big surprise...HIV+

Bercinta sudah lama..berkasih dan bermesra...korang sambung sendirilah lagu tu...Aku pasti HIV bukan lah sesuatu yang ganjil dalam kehidupan sekarang .Cuma kita tak mau dengar,lihat dan ambil tahu...biasalah belum kene kat diri sendiri kan..


korang pasti ke bf/gf  atau lebih afdal bakal isteri/suami korang BEBAS HIV+ ...so tulah pasal kenapa kena buat HIV test sebelum kawin....tapi aku rasa kena buat  HIV test ni sebelum terima lamaran jadi gf/bf la baru lah selamat kan...in other words takderlah cerita2 sedih tak dapat kawin selepas gagal HIV test...kan..


Kenapa nak post Pasal HIV TEST ni ...cikgu oiiii...


Saje nak share pendapat...nope atcually aku sedih dan agak terkejut bila dengar2 pasal couple yang berhasrat nak membina masjid terpaksa berhenti dari Berangan sebab...POSITIF HIV..... kesian beb.....and yang terbaru aku dengar dari seorang makcik yang kerja nya menjalankan HIV test ni....Ada seorang suami yang telah comfirm HIV+ dan dinasihatkan membawa isteri dan anak2 untuk juga menjalani ujian yang sama....DAN SEBENARNYA...isteri dan anak kecil yang baru beberapa bulan itu juga sudah disahkan HIV+... selepas ujian dijalankan.....kui..kui..kui...tak sure apa perasaan korang bila baca..hello ni bukan cerekarama atau slot akasia..ni betul..betul...bukan cobaaan..


Kenapa yer ...kesian baby yang tak bersalah tu...aku masih berfikir ..mungkin satu hari nanti ada dikalangan anak2 murid aku yang juga pengidap HIV+...ohhh noooo.....


Tapi guys ..kita kena positif kat pesakit2 ni...sebab semua manusia pernah,sedang dan akan lakukan kesalahan..mungkin itu kesalahan mereka..dan mungkin juga mereka dah sedo diri dan jadi lebih baik dari kita...


Tapi HIV+  bukanlah senang2 merebak dan berjangkit..macam batuk ke,selesema ke,demam ke, virus HIV hanya berjangkit melalui darah atau cecair-cecair badan (mani,mazi) yang mengandunginya  yang masuk kedalam salur darah kita termasuk melalui luka,kudis. OPSSSS tapi air liur,air peluh ,air mata tak berdarah,dan air kencing tak termasuk ye..tuan2 dan puan2.


dan melalui AKTIVITI2 seperti:


1.Melakukan seks tidak selamat
2.Berkongsi jarum suntikan
3.Dari ibu kepada bayi semasa kehamilan,kelahiran atau penyusuan..


Back to the Story tentang bapa yang menghadiahkan virus HIV kat isteri dan bayi dia kan.....
Setelah di soal siasat...rupe-rupenya dia pernah melanggan eheme..ehem... "perempuan cantik" semasa OUTSTATION......tu lah ....kenapa sanggup buat cam tu......LAST-LAST.....
"ayang abang bawak hadiah mahal untuk ayang...taraaaa...HIV+" ...."TQ bang...i love you"....


kawan2 semua....kita bukan nak sinis kat cerita macam ni...tapi...PENGAJARAN yang mereka sudi sampaikan kat kita tu lebih berharga.....


SEBAB...HIV+ belum ada obatnya dan jadi mencegah lebih baik dari mengubati...betul tak upin dan ipin....ikutlah perintah ALLAH...jauhi penzinaan dan jauhi dadah....insyaAllah anda selamat...


Guys....mungkin ini satu penyakit...tapi hikmahnya besar untuk kita hayati....Jadi jika korang nak tambah atau betulkan fakta aku ..please..jangan malu2...aku ok jer...aku doakan kita semua selamat..insyaAllah..kepada adik2ku,abangku,kakakku,makcikpakcikku,kawan2ku...hiduplah dengan sihat.....percaya pada Nya....boleh perpasangan...boleh pandang-pandang (tu pun sekali je..rezeki...) TAPI jangan pegang-pegang...Duduk regang-regang....semoga kita BEBAS HIV,AIDS dan penyakit-penyakit masyarakat yang lain...amin...cun ..callo...Assalamualaikum..


                                                                                  

1 comment:

fiq. said...

even if u are HIV+
, ur baby doesnt need to STOP AIDS



I changed my font at thecutestblogontheblock.com